Focaccia

  • 25 g färsk jäst, 1/2 pkt
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  • Svarta oliver
  • Vitlöksmör 
  • Rosmarin 
  1. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål.
  8. I hålen fyll svarta oliver,fetaost och vitlökssmör sedan ringl över olivolja och strö över rosmarin och fingsalt .
  9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.