Focaccia

Grundrecept focaccia

  • 25 g jäst [0,5 förp]
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  • olivolja, till plåten och utbakning
  • flingsalt, till plåten och utbakning
              Vispa ut jästen med vatten, olivolja,                            honung och flingsalt i en bunke.
  1. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  2. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  3. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  5. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  6. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  7. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.